Kunst en Cultuur

Bezoek het Bunker Museum IJmuiden

Foto bij Bezoek het Bunker Museum IJmuiden

Wanneer

19 mei - 5 oktober

Prijs

Volwassenen: € 6.50
Kinderen: € 3.50

Bezoek het Bunker Museum IJmuiden de eerste & derde zondag van april t/m september en 5 oktober 2019 Het Bunker Museum IJmuiden is een oorlogsmuseum in IJmuiden aan Zee. Het is gevestigd in manschappenbunkers die behoren tot de Marine Kustbatterij Heerenduin, een Duits bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog. Het Bunker Museum is elke eerste en derde zondag van april t/m september en de eerste zondag van oktober geopend van 11:00 tot 16:00 uur.

Te zien in het museum
De entreebunker aan de Badweg is een Küverbunker type 451B. Dit was tijdens de oorlog een personeelsverblijf voor 18 manschappen. Een aantal grotere collectiestukken staan buiten opgesteld, zoals in Denemarken verworven strandversperringen van het type Tschechenigel. Ook zijn er reconstructies gebouwd van Duitse loopgraven, die nu deels de museumbunkers met elkaar verbinden. Hierdoor is het Bunker Museum IJmuiden een openluchtmuseum. Een aantal ruimtes in het museum zijn omgebouwd tot een diorama, waardoor je een nog betere indruk krijgt hoe het er vroeger uit zag. Een erg hoog gewaardeerd diorama is er één waarin de bezoeker zelf mag plaatsnemen. Het is een reconstructie van een slaapverblijf waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 12 Duitse soldaten de nacht door brachten. In het ondergrondse Seehund paviljoen, is het wrak van een 12 meter lange miniduikboot te zien. Deze boot verliet op 16 februari 1945 de haven van IJmuiden en is uiteindelijk weer in IJmuiden terug gekeerd. Om 12:00, 13:00, 14:00 uur zijn er minirondleidingen van circa 45 minuten over Batterij Heerenduin (onder voorbehoud van beschikbaarheid gids).

Toegang
Entree museum: volwassenen € 6,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,50 p.p., kinderen t/m 3 jaar, veteranen met veteranenpas en donateurs gratis.
Deelname mini rondleiding: volwassenen € 2,50, kinderen 4-12 jaar € 1,50; kinderen t/m 3 jaar, veteranen met veteranenpas en donateurs gratis; alleen in combinatie met museumbezoek (reserveren niet nodig).

Je vind het Bunker Museum aan de Badweg 38, IJmuiden aan Zee, schuin tegenover Camping De Duindoorn.

Bekijk ook

Foto bij Bos, duinen en het oude Zeedorp
30 september

Bos, duinen en het oude Zeedorp
Atlantikwall Museum Noordwijk

Bekijk activiteit
Foto bij Historisch rondje
30 september

Historisch rondje
Biberbunker

Bekijk activiteit
Foto bij Bezoek het Atlantikwall Centrum Den Helder
1 december - 31 december

Bezoek het Atlantikwall Centrum Den Helder
Atlantikwall Centrum

Bekijk activiteit