Locatie

Museon

Adres

Stadhouderslaan 37 2517 HV Den Haag

Gelegen pal naast de voormalige mijnenvelden en tankgrachten van de Atlantikwall vertelt het Museon je de persoonlijke verhalen van kinderen in de oorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Den Haag de Atlantikwall dwars door de stad aangelegd. Meer dan 135.000 mensen moesten vanwege de bouw van deze verdedigingslinie hun huis verlaten. Het Museon biedt een museumles voor het voortgezet onderwijs aan over de Atlantikwall.

Leerlingen verdiepen zich in de persoonlijke verhalen van oorlogskinderen, bekijken collectiestukken zoals evacuatiebewijzen, een noodkacheltje, een brokstuk van een V2-raket en een maquette van een bunker. Na de opdrachten maken de leerlingen kennis met het internationale gebied achter het Museon. Ooit lagen daar mijnenvelden en versperringen.

Ook maakte het Museon de Atlantikwall Herinneringsroute. Op markante plekken van het tracé van de Atlantikwall van Madurodam tot in de Bomen- en Bloemenbuurt staan nu informatiepanelen, die het verhaal vertellen van de sloop van hele straten en grootscheepse evacuaties, van de tankgracht en tankmuur maar ook van de wederopbouw. Bekijk de route.

Activiteiten op deze locatie

Foto bij Herinneringsroute Atlantikwall Den Haag

Herinneringsroute Atlantikwall Den Haag
Museon

Bekijk route