Nieuwsbericht

Bunkerdag op 25 mei

25 mei zijn bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. 

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Bunkers die anders gesloten zijn voor publiek worden voor één dag geopend. Tijdens rondleidingen, wandelingen en korte lezingen ontdekt de bezoeker hoe soldaten in de bunkers leefden en welke invloed de Atlantikwall had voor de vele kustbewoners.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

Bijzondere openstellingen
Een ieder die wel eens nieuwsgierig is geweest naar de betonnen bouwsels langs de kust, kan op zaterdag 25 mei op ontdekkingstocht. Bunkers die normaal gesloten zijn, worden voor één dag ontsloten. Nu nog verstopt in het Van Stolkpark in Den Haag, worden voor Bunkerdag twee bunkers open gegraven die onderdeel vormden van de ‘Führer der Schnellboote’, het bevel over de motortorpedoboten. In IJmuiden gaat de grootste bunker van het land open. Tijdens de oorlog was het de aanmeerhaven van de Schnellboote. Nu is er een leverancier van industriële mineralen gevestigd. Op Terschelling liggen nog honderden bunkers verborgen onder het zand. De unieke fourierbunker, de plek waar officieren en soldaten hun uniform lieten aanmeten, wordt speciaal voor Bunkerdag ontsloten. Langs de hele Nederlandse kust zijn bijzondere bunkers open en vertellen vrijwilligers meer over de enorme impact van de oorlog.

Randprogramma
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen ook verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. In Hellevoetsluis en Den Haag delen mensen die de oorlog zelf nog hebben meegemaakt hun ervaringen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen rijden bezoekers heen en weer tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.