Herinneringsroute Atlantikwall Den Haag

Tijdens WO2 werd Den Haag onderdeel van de Atlantikwall. Een groot deel van de stad veranderde hierdoor in een militaire vesting. Ongeveer 130.000 Hagenaars en Scheveningers verlieten onder dwang hun huis en wijk. Complete straten en ook ziekenhuizen, bruggen en parken gingen daarna tegen de vlakte. Er voor in de plaats kwam een aaneengesloten geheel van versperringen en bunkers, bemand en bewaakt door militairen. Na de oorlog duurde het jaren voor de schade was hersteld.

Ontdek te voet of op de fiets hoe de Atlantikwall Den Haag blijvend heeft veranderd. Kies voor een wandeling (8,5 km / 3 uur) of een fietstocht (41,4 km / 4 uur). Beide routes volgen de contouren van het voormalige vestinggebied.

Wandelroute
De wandelroute (8,5 km / 3 uur) gaat van Madurodam tot aan de Bomen- en Bloemenbuurt. Tijdens de oorlog maakten straten en parken hier plaats voor een brede anti-tankgracht. Langs de wandelroute staan zeventien informatiepanelen, die het verhaal vertellen van de sloop van hele straten en grootscheepse evacuaties, van de tankgracht en tankmuur maar ook van de wederopbouw.

Op de routes liggen allerlei 'points of interest'. Met de knop rechtsboven op de digitale kaart (zie website) voeg je informatielagen toe: een overzicht van de sloopgebieden, de plattegrond van de militaire vesting en van de structuren die door de Atlantikwal verloren zijn gegaan.