Vestingstedenroute Zuid-Holland

De geschiedenis van Nederland, het begin van de 80-jarige oorlog
De zeventien gewesten van de Nederlanden behoorden in de 16de eeuw tot het Spaanse rijk, maar het verzet tegen het beleid van Filips II werd steeds sterker. In 1568 begon met de Slag bij Heiligerlee de Tachtigjarige Oorlog, waarin de hertog van Alva tegenover Stadhouder Willem van Oranje stond. Brielle speelde in het begin van deze opstand een belangrijke rol. Op zee begaven zich de beruchte watergeuzen, aangestuurd door Willem, die schepen aanvielen die van en naar de Nederlanden voeren. Vanwege een flinke storm gingen zij op 1 april 1572 onder leiding van Willem Blois van Treslong voor anker bij diens geboorteplaats Brielle. Daar besloten zij in de naam van Oranje Brielle in te nemen, met succes. Het eerste verlies van Spanje in Nederland was een feit.

De inname van Brielle vormde een kantelpunt in de Tachtigjarige Oorlog, omdat vanuit hier als een soort olievlek andere steden in meerdere gewesten zich aansloten bij de Opstand, als zij al niet door de watergeuzen of de troepen van Oranje werden veroverd. De inname van Den Briel kan daarom worden gezien als het begin van het onafhankelijke Nederland dat we nu kennen.

In deze vestingstedenroute verken je het begin van de 80 jarige oorlog. Ontdek de verhalen van beroemde grote en kleine vestingsteden in Zuid-Holland. Geniet van het mooie landschap en de bijzondere monumenten langs de route en beleef het unieke verhaal van elke stad.