Bunker uit WO II achter tuincentrum nu veel beter te zien

11-02-2025

Al meer dan tachtig jaar liggen er bunkers achter de Intratuin in 's-Gravenzande, maar wie door de ramen van het tuincafé naar buiten kijkt, ziet ze nu pas echt goed. Je ziet ze veel beter liggen, omdat het groen eromheen is gesnoeid. Met de betonnen bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog werd een vesting verdedigd.

Een manschappenverblijf en een geschutsbunker liggen er in het relatief onbekende wandelparkje achter het Westlandse tuincentrum. Op een steenworp afstand, aan de Monsterseweg, hadden de Duitsers een wegversperring opgeworpen. Sperre Arendsduin heette die, waar de bunkerbemanning een controlepost had.

Deze overkapping wordt vernieuwd

De manschappenbunker is 87 vierkante meter groot. Ruim tachtig jaar na oplevering verkeert de betonnen kolos nog in perfecte staat. 'Haal je alle dikke betonnen muren weg, dan houd je ongeveer 30 vierkante meter over', weet bunkerexpert Koos Meijster.

In de bunker verbleven tien manschappen, maar er stonden negen bedden. Hoe kan dat? Koos Meijster: 'De bunkerofficier verbleef in een woning in de omgeving, die door de Duitsers was gevorderd. Inkwartiering, heet dat.' In het manschappenverblijf van het type 501 sliepen drie soldaten boven elkaar. 'Er stonden dus drie stellages', weet de vrijwilliger van stichting Fort aan den Hoek van Holland. Ook staat er nog een originele kledingkast in de bunker. 'Een soldaat kreeg een halve kast ter beschikking.'

In de begintijd werden de bunkers door jonge soldaten bemand, maar zij kwamen aan het front beter van pas. 'Alle jonge gasten werden toen vervangen door oude soldaten die ziek, zwak, misselijk en gewond waren.' Kerntaak van de bunkerbewaking was het controleren van iedereen die Festung Hoek van Holland in of uit ging. Daar had je een zogenoemde ausweis voor nodig. Dit identiteitsbewijs werd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog ingevoerd.

Iets verderop in het bunkerpark ligt een geschutsbunker. Ook dit bouwwerk ziet er nog piekfijn uit. 'Er zijn in Nederland dertien bunkers van dit type gemaakt, daar zijn er nog drie van over', weet vrijwilliger Henk van Ruijven. 'Er stond een pantserafweerkanon in met een kaliber van 47 mm. Het ding schoot ongeveer zes kilometer ver en werd gemaakt in de Skoda-fabrieken in Tsjecho-Slowakije.'

Je zou denken dat het kanon op zee gericht stond, omdat vanaf daar een geallieerde invasie werd verwacht. 'Nee, het kanon stond op Monster gericht, om Amerikaanse, Britse of Canadese troepen tegen te houden die richting Festung Hoek van Holland wilden.'
Dat deze bunkers nu zo goed te zien zijn, komt omdat het bunkerparkje onder handen wordt genomen. Er is gesnoeid en er liggen nieuwe terrastegels 'Er komt nog nieuw meubilair, een speeltuin en beplanting uit Italië. In maart moet het hier af zijn', weet tuincentrummanager Marco.

Lees het originele artikel op Omroep West.

Festung Hoek van Holland was een gigantische aaneenschakeling van bunkers en een tankval van nazi-Duitsland in het Westland en omgeving. Het verschafte toegang tot de belangrijke haven van Rotterdam. Nederland kende twee Festungen, de ander lag in IJmuiden. Lees hier meer over alle verdedigingsgebieden.