Bunkervlogs met Marc van Welzenis

23-02-2021

1. Soldatenverblijven – wonen in een bunker

De Atlantikwall bestond uit allerlei soorten bunkers. In Bunkervlog #1 brengt presentator Mark van Welzenis samen met bunkerkenner Peter de Krom een bezoek aan een soldatenverblijf in het Vinetaduin bij Hoek van Holland. Hoe leefden die soldaten daar eigenlijk?

2. Gangenstelsels

In Bunkervlog #2 daalt Mark van Welzenis diep af onder de grond van het Vinetaduin in Hoek van Holland, nu een beschermd natuurgebied. Jeroen Rijpsma laat hem zien hoe de bunkers daar verbonden waren met ondergrondse gangen van wel honderden meters lang.

3. Bunkers en Natuur Vleermuizen!

In Bunkervlog #3 gaan Mark en Jeroen bij Oostvoorne op zoek naar bunkers waar de natuur het heeft overgenomen. Bunkers staan meestal in natuurgebieden en herbergen tal van beschermde dier- en plantensoorten.

4. Geschutsbunkers deel 1 Bunkervlog #4 Mark van Welzenis en Jeroen Rijpsma brengen een bezoek aan een vuurleidingspost in Hoek van Holland. Deze bunker werd al in 1937 door de Nederlanders gebouwd en werd later door de Duitsers opgenomen in de Atlantikwall.

5. Geschutsbunkers deel 2 In Bunkervlog #5 gaan Mark en Jeroen bij Den Haag een echte geschutsbunker van de Atlantikwall binnen, met de opstelplaats voor het kanon nog duidelijk aanwezig. Hoe ging dat gebruik van het kanon in zijn werk? En wat zou een hulzenput zijn

De vijf bunkerfilmpjes zijn gemaakt door Idee aan Zee mediaproducties in Den Haag, in opdracht van Mellink Concepten & Projecten. Ze kwamen tot stand met subsidie van de provincie Zuid-Holland in het kader van de Erfgoedlijn Atlantikwall.