hero

Vlieland

Stützpunktgruppe Vlieland

Het luchtruim ten noorden van de Waddeneilanden was een veel gebruikte vliegroute van geallieerde bommenwerpers richting Duitsland.

Veel toestellen werden slachtoffer van de Duitse keten van radars en luchtafweergeschut en crashten in zee. Twee van de zware luchtdoelbatterijen stonden aan de oost- en westzijde van Vlieland. De kanonnen stonden in open beddingen en konden zowel verticaal als horizontaal rondom vuren, dus indien nodig ook op zeedoelen. Op Vlieland zijn vooral lichte kleine bunkers gebouwd want de Duitsers verwachtten hier geen grootschalige invasie. Uiteraard werden in de duinen wel infanteriestellingen aangelegd om geallieerde commandoraids in de kiem te smoren.

Uitleg bij de kaart

marker groep

Klik op de roze bolletjes om verder in te zoomen op de Atlantikwall-locaties. Het nummer in het bolletje staat voor het aantal locaties dat je daar kunt vinden.

marker

Door te klikken op een pinpoint krijg je meer informatie, activiteiten en routes te zien van die specifieke locatie.

Verdedigingsgebied

De groene vlakken zijn de verschillende verdedigingsgebieden (indicatie); een verzameling van zelfstandige steunpunten. Deze zijn aanklikbaar voor meer informatie en tonen de locaties en bezoekmogelijkheden die hiertoe behoren.

Natuurgebied

Openbaar natuurgebied waarin zich sporen bevinden van de Atlantikwall, zoals bunkers.

Activiteiten in dit gebied

1 januari - 31 december

Bunkermuseum Vlieland

Bunkermuseum Wn 12H