Bezoek Museum Engelandvaarders in Noordwijk

Beleef het bijzondere verhaal over de “Engelandvaarders”: mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes, soms in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangengezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land, via België, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan.

In Engeland namen de Engelandvaarders dienst bij Britse en Nederlandse krijgsmacht- onderdelen, de koopvaardij of gingen werken voor de regering. Ook zetten veel Engelandvaarders vanuit Australië de strijd tegen Japan voort. Van de 180 Nederlanders die vanuit Engeland als geheim agent naar Nederland werden gestuurd, zijn er 108 Engelandvaarder. Bijna de helft van hen werd slachtoffer van het lugubere spionnenspel tussen de Britten en Duitsers. Velen vonden de dood in het concentratiekamp Mauthausen.

Museum Engelandvaarders maakt gebruik van moderne audiovisuele technieken. Jongeren worden uitgedaagd interactief aan het verhaal over hun leeftijdsgenoten van toen deel te nemen. Het museum wil hen inspireren tot het maken van een keuze die in elke tijd van dreiging en spanning actueel is: tégen onverschilligheid en vóór verzet tegen wat echt niet kan. Indachtig de woorden van Erik Hazelhoff Roelfzema: ‘in het leven van ieder mens komen ogenblikken voor waarop hij tot zichzelf zegt: ‘Tja dit kán niet’. En dan doet hij iets.’
Prijzen

Volwassene: € 8.00
Jeugd van 7 tot en met 12 jaar: € 4.50
Kinderen tot en met 6 jaar: gratis
Museumkaart: gratis
Veteranenpashouders: gratis
Rondleiding € 5 per volwassene met een minimum van € 35
Schoolgroepen Game € 7,50 per tablet

Cadeaukaart:

U kunt ook iemand de toegang tot het museum cadeau geven. In het museum zijn hiervoor cadeaukaarten beschikbaar.
Openingstijden
Graag voor uw bezoek online reserveren.
Openingstijden: Maandag – gesloten
Dinsdag – zondag 10.30 – 16.30 uur

Het museum is gesloten op Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag.

Op 5, 24 en 31 december sluit het museum om 15:00 uur.

Op 2e Paasdag en 2e Pinksterdag hanteren we de standaard openingstijden.
Adres
Adres museum: Bosweg 15, 2202 NX Noordwijk aan Zee