Dijken en sluizen

Door de ligging aan zee én aan binnenmeren ervaar je op Voorne Putten, meer nog dan op een ander eiland, de vele gezichten van water. Wat is er leuker dan op een warme zomerdag te gaan zonnebaden aan zee of op een stralende winterdag een strandwandeling te maken? Wat is er uitdagender dan kitesurfen in de branding of een vlieger op te laten op het strand?

Dat de zee ook een verwoestende kracht heeft, getuigen de vele dijkdoorbraken met als triest ‘hoogtepunt’ de stormramp van 1953 die ook op Voorne Putten slachtoffers eiste. De enorme sluizen in de Haringvlietdam doen, als onderdeel van het Deltaplan, al jaren hun beschermende werk.

Fietsend op de hooggelegen dijken kijk je uit over laaggelegen polders, na eeuwenlange overstromingen, nu veilig achter de dijk. De eerste polders werden omstreeks 1200 bedijkt. Fort Noorddijk uit 1883 maakte deel uit van de verdedigingslinie tussen Brielle en Hellevoetsluis. Fiets een rondje om het fort en geniet van de mooie natuur met knotwilgen, eenden in de gracht en grazende schapen.