Locatie

Bunkercomplex Park Overvoorde

Museum Bescherming Bevolking

Adres

Van Vredenburchweg 176a
2285 SE
Rijswijk
Zuid-Holland

Waar nu Museum Bescherming Bevolking zit, vonden tijdens de oorlog geheimzinnige afluisterpraktijken plaats. Tijdens de Koude Oorlog werden de bunkers hergebruikt. 

In de Funkhorchstelle in Park Overvoorde luisterde de Duitse Luftwaffe vijandelijke radioberichten af. De plek was een onderdeel van het Englandspiel met de bijbehorende spionageactiviteiten. Er woonden en werkten ca. 90 man personeel van de Luftwaffe (Duitse Luchtmacht). Later, in de periode van de Koude Oorlog, zijn de bunkers uitgebreid om de Nederlandse Bescherming Bevolking te huisvesten. Nu vind je er het Museum Bescherming Bevolking.Op het terrein staan meerdere bunkers.

In de küver 413A was plaats voor 12 man. De bunker is verdeeld in twee ruimtes; een dagverblijf en een nachtverblijf. De SK Betriebstand is een vrij grote bunker. In de bunker zat de commandopost van een geheime afluistereenheid van de Luftwaffe die met name de berichten van en naar Engeland onderschepte. Mogelijk heeft deze bunker een belangrijke rol gespeeld in het zogenaamde Englandspiel. Een ander overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog is het voormalig Kantinegebouw. Hier werden maaltijden voor de Duitse soldaten bereid en genuttigd.