Museum iCOON

onderdeel van verdedigingsgebied Hoek van Holland

iCOON Hoek van Holland, museale kunstruimte voor minimalistische kunst & design, is gevestigd aan de Badweg 1B van Hoek van Holland. Prachtig ingeklemd tussen de nieuwe Waterweg en de Noordzee ligt deze voormalige munitiebunker (van het type FL246, gebouwd in 1943 en onderdeel van de Atlantikwall) in een stuk duin van ruim 3000 m2 groot onderdeel van het Voorduin. Zowel de bunker als het duin zijn gemeentelijk monument.

De ambitie van de nieuwe eigenaren (sinds oktober 2020) is om hier een fijne plek van de maken, ook als bezoekers niet geïnteresseerd zijn in moderne kunst. En tegelijk om Hoek van Holland meer glans of uitstraling te geven. De enigszins vervallen en verwaarloosde bunker en duin krijgen een duurzame bestemming en zijn inmiddels grotendeels met respect gerestaureerd of in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Sinds 2023 organiseert het museum tentoonstellingen (inclusief randprogrammering) met minimalistische kunst & design van Rotterdamse, Nederlandse en Europese makers. Nederland heeft namelijk nog geen museum voor deze stroming terwijl er genoeg liefhebbers en kunstenaars of designers zijn. 

Naast het terugbrengen van het duin in de oorspronkelijke staat heeft iCOON plannen voor de buitenruimte gemaakt. De vergunningaanvraag hiervoor loopt momenteel. Het gebied is geladen met geschiedenis en om die geschiedenis op een hedendaagse manier te beleven zijn twee kunstenaars gevraagd om een hedendaags ontwerp te maken met respect voor de geschiedenis. De Rotterdamse kunstenaar Joram Raaijmakers ontwierp een uitkijktoren (de UITzWAAI) gebaseerd op de wachttorens uit de koude oorlog. De Amsterdamse kunstenaar Krijn de Koning ontwierp een bovengronds gangenstelsel (de Duinkamer) gebaseerd op de dikte van de muren van de bunker.

Beide kunstwerken maken het mogelijk om de omgeving en de natuur samen met de geschiedenis te beleven. Vanaf de toren worden nieuwe Waterweg en Noordzee tegelijkertijd zichtbaar en kunnen bezoekers de grote schepen op ooghoogte aankijken, welkom heten of uitzwaaien. Ook het gehele Voorduin is vanaf de toren te bestuderen en te bewonderen. In de op de bunker gebaseerde Duinkamer kun je het duin op een bijzondere manier beleven. Beide kunstwerken worden gratis toegankelijk voor bewoners en bezoekers, tijdens de openingstijden van het museum.

Zo wordt iCOON Hoek van Holland hopen wij een kleinschalige buitenplaats van hoge kwaliteit.

Bekijk een filmpje over de nieuwe functie van de bunker. Foto's: Joyce Huis

Activiteiten in dit gebied