Stelling 46

onderdeel van verdedigingsgebied Hoek van Holland

Stelling 46 (Widerstandsnest 46), behoorde tot het buitenste landfront van de Duitse Vesting Hoek van Holland. Van de stelling resteren nog drie van de acht bunkers. Dit zijn een bunker voor manschappen (621), munitie (134) en een mortier (Bauform 206). In de Tweede Wereldoorlog verdedigde de stelling een deel van de 11 kilometer lange tankgracht. De manschappenbunker doet dienst als fundering van een huis en is alleen van de buitenkant te zien. De bunkers liggen nu bloot in het landschap, maar in de oorlog waren ze bedekt onder een heuvellandschap van maar liefst 5 meter hoog.

Stichting Stelling 33 adopteerde de stelling in 2020 en heeft samen met de Gemeente Westland het landschap voor de helft hersteld. Dit nieuwe landschap refereert nu naar zowel de situatie tijdens als na de oorlog. Tijdens de werkzaamheden kwam ook onder het maaiveld een ‘weggewerkte’ mortierbunker tevoorschijn. Deze is met een grote kraan op het nieuwe landschap teruggeplaatst.

In de munitiebunker is een expositie te zien met het thema ‘Breekbaar Landschap’. Tijdens de Bunkerdag en een aantal Open Dagen per jaar zijn de munitie- en mortierbunker te bezoeken. Ook vaart er dan een pendeldienst over de voormalige tankgracht tussen Stelling 46 en 34.

Activiteiten in dit gebied

13 juli

Open Stelling +