Bunkerdag zaterdag 3 juni 2023

20-02-2023

Op zaterdag 3 juni 2023 van 10.00 tot 17.00 uur zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden samen open voor Bunkerdag!

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar tijdens Bunkerdag gaan ze voor één dag open!

Het achterliggende idee is dat één keer per jaar zoveel mogelijk bunkers open zijn voor het publiek. Bezoekers kunnen dan niet alleen kennis maken met dit unieke Duitse erfgoed, maar ook ervaren wat de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners van destijds waren en hoe de linie het aanzien van onze kust ingrijpend heeft veranderd.

ATLANTIKWALL

De Atlantikwall is de verdedigingslinie die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de kust van West-Europa aanlegden om een geallieerde invasie te voorkomen. Ze loopt van de Noordkaap in Noorwegen helemaal tot de grens met Spanje, en heeft een lengte van in totaal 6.200 kilometer. Dat is inclusief de kustlijn van de Engelse Kanaaleilanden die Hitler in 1940 veroverde.