Kom naar de landelijke Bunkerdag op 25 mei

17-04-2024

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei 2024 is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall gezamenlijk open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Tijdens rondleidingen, wandelingen en korte lezingen ontdekt de bezoeker hoe soldaten in de bunkers leefden en welke invloed de Atlantikwall had op de vele kustbewoners.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio.

Bunkerdag
Eenieder die wel eens nieuwsgierig is geweest naar de betonnen bouwsels langs de kust, kan op zaterdag 25 mei 2024 op ontdekkingstocht gaan. Langs de hele Nederlandse kust zijn bijzondere bunkers open en vertellen vrijwilligers meer over de enorme impact van de oorlog. Voor een overzicht van de te bezoeken bunkers ga je naar de website van bunkerdag.

Programma
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen ook allerlei activiteiten voor jong en oud. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Historische voertuigen rijden bezoekers heen en weer tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis.

Download hier het programmaboekje 2024. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Kaartverkoop
Met het entreebewijs voor de Bunkerdag zijn alle opengestelde bunkers te bezoeken. De Bunkerdagtickets zullen verkocht worden op de locaties. Hier kun je niet altijd met pinpas betalen, dus vergeet geen contant geld mee te nemen.

Volwassen (13+) € 7,50
Kinderen (4-12 jaar) € 4,-
Kinderen (0-3 jaar) Gratis