Nieuwsbericht

Mark Rutte bezoekt Atlantikwall Museum Noordwijk

Zaterdag 8 augustus heeft Mark Rutte op uitnodiging een privébezoek gebracht aan het Atlantikwall Museum Noordwijk. De minister-president liet zich uitgebreid informeren door het bestuur en de aanwezige vrijwilligers over de totstandkoming van het museum, de verrichte werkzaamheden, de verdere plannen en de grote betrokkenheid van de vrijwilligers. Hij bleek onder de indruk van hetgeen al is bereikt en de mogelijkheden om in het Noordwijkse museum mensen en schoolklassen de oorlog te laten ervaren. Lees verder.

Langs het fietspad in de duinen is de voormalige vuurleidingsbunker omgetoverd tot Atlantikwall Museum Noordwijk. De S414 vuurleidingpost is een drie etages tellende bunker waaruit het commando gevoerd werd over de batterij. Vanuit de bunker was er goed uitzicht op zee voor observatie en om metingen te verrichten waarmee kanonnen ingesteld konden worden. Het museum laat goed zien hoe het er in de bunker aan toe ging en is ingericht met overwegend originele apparatuur.

In de voormalige kijkspleet worden beelden vertoond van vliegtuigen en schepen aan de horizon. Daarnaast worden beelden getoond van de bouw van de bunkers, de sloop van de pier in Scheveningen en een alarm-oefening in de noordwijkse bunkers. In de tweede kijkspleet is een documentaire te zien van de landing in Normandië.

Via het ruim 400 meter lange gangenstelsel kun je een geschutsbunker en twee manschappenbunkers bezoeken. Atlantikwallmuseum Noordwijk