Nieuwsbericht

Museum verwerft bijzonder fotoalbum Duitse soldaat

Het Atlantikwall-Museum Hoek van Holland is een bijzonder object rijker: een fotoalbum van een Duitse soldaat die een deel van zijn militaire diensttijd in Hoek van Holland doorbracht. Het album, gekocht op een veiling in Duitsland, zit vol foto’s van Hoek van Holland in WOII. Op een ervan is de bunker te zien waarin het Atlantikwall-Museum is gehuisvest.

De koper, die de bunker herkende, besloot het album aan te schaffen en het ter beschikking te stellen aan het museum. Het album is bijgehouden door de jonge Duitse soldaat Nievert. Meer dan 80 foto’s geven een indruk van zijn militaire carrière. Nievert begon als rekruut zijn opleiding bij de Kriegsmarine In het Drentse Zuidlaren. Nadien werd hij in Hoek van Holland gestationeerd.

VoorduinHet album toont een groot aantal beelden van het Voorduin te Hoek van Holland, de bunkers van Marine-Flak-Batterie ‘Nordmole’ (de Duitse luchtafweerbatterij in het Voorduin) en het dorp Hek van Holland. Ook bevat het opnamen van Nievert met zijn kameraden en zien we Duitse soldaten poseren met de lokale bevolking. Na zijn periode in Hoek van Holland werd Nievert overgeplaatst naar het Franse Boulogne-sur-Mer, waar hij dienst zou doen op een schip.

Volgens conservator Christian Quist van het Atlantikwall-Museum zijn fotoalbums van Duitse soldaten op zich niet zeldzaam; talloze exemplaren zijn bewaard gebleven. Wat dit album uitzonderlijk maakt is dat het vol zit met foto’s van na 1941 en dat er veel bunkers en andere militaire bouwwerken op te zien zijn.

“Het fotograferen van militaire objecten was indertijd streng verboden. Soldaat Nievert heeft het lef gehad opnamen te maken van militaire kaarten van Hoek van Holland. Bovendien heeft hij met pen op de foto’s ingetekend waar het Duitse geschut stond en zelfs de codenamen van de geschutsbatterijen erbij geschreven. Het is dus een album met hoge historische waarde”.

Blij - Het Atlantikwall-Museum is blij met de geste van de koper. “Dit soort objecten hoort in een museum en niet bij een particuliere verzamelaar”, meent Quist. De koper op zijn beurt vindt het prachtig dat het album nu in het Atlantikwall-Museum ligt. Hij blijft voor het museum speuren naar museale objecten.

Op zondag 2 april heropende het Atlantikwall-Museum Hoek van Holland zijn deuren en kunnen bezoekers het fotoalbum komen bekijken. Het krijgt in de hernieuwde expositie een prominente plaats. Het museum is geopend van 12:30 uur tot 17:00 uur. www.atlantikwall-museum.nl