Nieuwsbericht

Nieuwe podcastserie 'Oranjehotel in verzet'

Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft zijn deuren inmiddels 2 maanden geopend als Herinneringscentrum. Luister nu naar de nieuwe podcastserie 'Oranjehotel in verzet': in de cel gaat de strijd tegen onrecht door.

In de podcastserie 'Oranjehotel in verzet' kun je in drie mooie afleveringen horen hoe verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog vanuit de cel doorgaan met hun strijd tegen onrecht. De drie verhalen vertellen een stuk van de geschiedenis van de gevangenis in Scheveningen. De naam Oranjehotel is een ode aan de verzetsstrijders die daar vastzaten, zij vochten immers voor de vrijheid van koningin en vaderland. Lees hieronder meer over de drie afleveringen en luister ze via de bijstaande links of op je favoriete podcastapp.


#1 Mom Wellenstein: vrede na de oorlog
Mom Wellenstein roept als student in Delft de academische wereld op in verzet te komen tegen de Duitse bezetter. Hij publiceert een pamflet dat maatregelen hekelt als het uitsluiten van Joden van onderwijs en het ontslaan van Joodse hoogleraren. Hij word opgepakt, maar er is geen bewijs tegen hem. Toch brengt hij lange tijd door in gevangenschap. Maar door die ervaringen zet hij zich na de oorlog in voor langdurige vrede in Europa.
https://soundcloud.com/peterwired/oranjehotel-wellenstein

#2 Titus Brandsma: het vrije woord
De Duitse bezetter ziet Titus Brandsma als een gevaarlijk man. Hij weert zich tegen het nazificeringsproces dat de Nederlander moet overtuigen van de waarde van een Nieuwe Orde. Openlijk en achter de schermen probeert Titus katholieke en niet-katholieke media vrij te houden van het nationaalsocialistische gedachtegoed. Als de Duitsers in december 1941 het plaatsen van NSB-advertenties verplicht stellen, stapt hij in de trein voor een diplomatieke rondreis door Nederland. Naar aanleiding van dat verzet wordt hij gearresteerd en betaalt hij uiteindelijk de hoogste prijs.
https://soundcloud.com/peterwired/oranjehotel-brandsma

#3 Piet Wapperom: schijn en werkelijkheid
Piet Wapperom pleegt sabotage-acties tijdens de Duitse bezetting. De communistische verzetsgroep waarin hij actief is, wordt opgerold. Maar terwijl anderen tot de doodstraf worden veroordeeld, ontspringt hij de dans. Dat wekt argwaan bij zijn oud-kameraden. Hij leeft, maar hij moet zich daarvoor verantwoorden, tijdens en na de oorlog.
https://soundcloud.com/peterwired/oranjehotel-wapperom

De podcastserie 'Oranjehotel in verzet' is een productie van Peter de Ruiter / Luisterdoc met steun van de Eva Tas Foundation. Abonneer je met je favoriete podcastapp op Luisterdoc om geen aflevering te missen. Meer informatie op www.luisterdoc.nl. Zie ook www.soundcloud.com/peterwired