Pop-up expositie Atlantikwall in kaart in Katwijk

18-09-2023

Binnen deze verdedigingslinie was Zuid-Holland van strategisch belang vanwege de havens van Rotterdam, de goede infrastructuur in het achterland en het in Den Haag gelegen bestuurscentrum. De hele provincie kwam vol te staan met duizenden verdedigingswerken. De kuststrook werd verboden gebied en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. De bevolking leed zwaar onder hun aanwezigheid. Vanwege de bunkerbouw en vrij schootsveld werden talloze gebouwen gesloopt en natuurgebieden verwoest. Ook werden vanaf 1944 grote stukken land onder water gezet. Tienduizenden mensen verloren hun thuis. De aanleg van de Atlantikwall is destijds in duizenden topografische en thematische kaarten vastgelegd. Er is slechts een fractie van bewaard gebleven, maar ook deze bieden een schat aan informatie. De exemplaren in deze pop-up expositie in combinatie met een audiogids vertellen in een notendop meer over de aanleg van de linie en de Duitse aanwezigheid langs de kust van Zuid-Holland.

Erfgoedlijn Atlantikwall

De Pop-up tentoonstelling, gemaakt door Atlantikwall deskundige Jeroen Rijpsma, is van 6 t/m 29 oktober 2023 te zien in het DUNAatelier aan de boulevard in Katwijk aan Zee, waarbij de nadruk ligt op de regio Katwijk. De expositie is te zien op vrijdag t/m zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Daarna zal de expositie met andere kaarten langs andere Atlantikwall-locaties reizen. Deze expositie is mede tot stand gekomen met subsidie vanuit de erfgoedlijn Atlantikwall van de provincie Zuid-Holland. De erfgoedlijn Atlantikwall is onderdeel van het provinciaal erfgoedbeleid. De provincie Zuid-Holland maakt het - samen met partners - mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.

De expositie is gratis te bezoeken.

Bezoekadres: Duinplein, bij Vuurtoren, Boulevard Zeezijde 31, 2225 BB Katwijk aan Zee

NB: Je kunt ervoor kiezen de audioguide tegen je oor te houden, maar je kan ook je eigen oordopjes met snoer koppelen aan de audioguide.