Nieuwsbericht

Stichting Stelling 33 start crowdfunding voor Cocondo, van bunker tot vakantiehuisje

Stichting Stelling 33 is een crowdfundig gestart voor het Cocondo project in Hoek van Holland. Dit betreft het herbestemmen van een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog tot ecologisch vakantieverblijf.

In een prachtig natuurgebied in Hoek van Holland werkt Stichting Stelling 33 aan de pilot van Cocondo. Een concept waarmee oude bunkers langs de kust op duurzame en ecologische wijze transformeren tot een netwerk van betekenisvolle verblijfplaatsen. Per plek afgestemd op de bunker, natuur en gebruiker.

De bouwkundige transformatie van de eerste bunker wordt al mogelijk gemaakt dankzij subsidies, fondsen, sponsoren en vrijwilligers. Nu willen ze heel graag de bunker en buitenruimte inrichten zodat ze in 2021 de eerste gasten kunnen ontvangen.

Waarom Cocondo?

Langs de Nederlandse kust liggen nog duizenden bunkers verscholen in het duinlandschap. Deze inmiddels vervallen en verlaten bouwwerken maakte onderdeel uit van de omstreden Duitse Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. Bij deze bunkers wordt al snel gedacht aan beton, kleine ruimtes en duisternis. In Nederland zijn echter veel bunkers gebouwd van baksteen met hoge plafonds en ramen voor daglicht. Veel van deze bunkers dragen niet alleen een verhaal van bezetting, maar ook bevrijding en wederopbouw. Zo zijn direct na de oorlog honderden van deze bunkers hergebruikt als vervangende woonruimte of vakantiewoning. Om deze verhalen te kunnen doorvertellen, het cultuurhistorisch erfgoed te behouden en de omliggende natuur te beschermen, geeft Cocondo de bunkers een nieuwe bestemming.

De pilot

In 2020 zijn ze de pilot gestart in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Dit beschermde natuurgebied en rijksmonument van het Zuid-Hollands Landschap telt zo’n 70 bunkers, waaronder onze telefoonbunker uit 1943. Deze bunker is opgebouwd uit zowel gewapend beton als metselwerk en werd in de oorlog bemand door twee manschappen. Na onze transformatie biedt de bunker plaats aan een klein gezin in de zomer en een artist in residence in de winter.

Help mee de bunker in te richten

Voor de volledige eigentijdse inrichting van zowel het interieur als exterieur willen ze werken met jonge ontwerpers die zich laten inspireren door ecologie, duurzaamheid en circulair bouwen. Van servies tot gordijn. Hierdoor kunnen gasten op laagdrempelige wijze kennismaken met hedendaags design en vakwerk dat er toe doet. Het gemetselde deel van de bunker wordt een woongedeelte met keuken en bedstee voor de kinderen. In de hal komt er een ruime douche met toilet. De 1,5 meter dikke bunker onder grond wordt een luxe slaapkamer.

Cocondo Collectie
Als tegenprestatie bieden ze o.a. de hanger en lamp uit onze eigen Cocondo Collectie, ontworpen door Remko Verhaagen en gemaakt van hergebruikt wapeningsijzer uit een gesloopte bunker. Deze komen in een beperkte genummerde oplage en ieder item is uniek. Heb je speciale wensen voor bijvoorbeeld een compleet gevulde garderobe of grote uitgelichte ruimte? Neem dan contact met op met bedstee voor de kinderen. In de hal komt er een ruime douche met toilet. De 1,5 meter dikke bunker onder grond wordt een luxe slaapkamer.

Non-profit

Cocondo is een non-profit project, waardoor inkomsten volledig worden besteed aan zorg voor het cultuurhistorisch erfgoed en de omliggende natuur. Het verblijf in een Cocondo bunker is dus in alle opzichten een positieve beleving. Je verblijft op een bewuste manier onder de natuur, in de geschiedenis en aan zee. En om het nog mooier te maken, is de ecologische voetprint van deze vakantie minimaal.

Help Cocondo te realiseren!

Veel projectkosten zijn al gedekt door subsidies, fondsen, sponsoring en vrijwilligerswerk. Voor de laatste stap doen ze een beroep op jullie!

Doneer Nu

Crowfunding VoordeKunst: Cocondo, van bunker tot vakantiehuisje door Stichting Stelling33 – voordekunst