Boek Atlantikwall in kaart

‘Atlantikwall in kaart. Bunkers en Bezetting in Zuid-Holland’ beschrijft het verhaal van de Atlantikwall in Zuid-Holland aan de hand van 120 unieke kaarten en plattegronden en tientallen foto’s uit archieven en privécollecties in binnen- en buitenland.

De Atlantikwall was een verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog die de westkust van het Duitse rijk tegen een geallieerde invasie moest beschermen. In deze duizenden kilometers lange linie was Zuid-Holland een klein maar belangrijk deel. De havenstad Rotterdam met haar industrie, het bestuurscentrum in Den Haag en de goede infrastructuur in het achterland waren van grote strategische waarde.

In de vijf bezettingsjaren van 1940 tot 1945 bouwden de Duitsers daarom de kuststrook en binnenlandse gebieden vol met duizenden bunkers en versperringen. Het strand en de duinen werden verboden terrein en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. Nederlandse burgers leden zwaar onder de militaire aanwezigheid. Bedrijven en woningen moesten wijken vanwege bunkerbouw, inundaties of een vrij schootsveld en tienduizenden mensen werden verplicht geëvacueerd. Na de bevrijding trof men overal verwoesting aan.

Op thematische wijze behandelt het boek de planning en bouw van de verdedigingswerken, de bezettingsmacht, de gevolgen voor de burgerbevolking, oefeningen en daadwerkelijke strijd te land, ter zee en in de lucht en tenslotte de nasleep van vijf jaar bezetting. Met deze zowel brede als diepgaande benadering is een nieuw standaardwerk ontstaan. Het boek telt maar liefst 328 pagina’s op groot formaat waardoor de kaarten en foto’s goed tot hun recht komen.

Dit boek ‘Atlantikwall in kaart’ kwam tot stand dankzij een financiële bijdrage van de erfgoedlijn Atlantikwall van de provincie Zuid-Holland.

ISBN: 9789078012092
Prijs: € 49.95 (gratis verzending binnen Nederland)
Gewicht: 2,4 kilo
Uitgave: Rijpsma Drukkers
Bezorging: Binnen 2 à 3 werkdagen

Bestel hier