Erfgoedpaspoort Atlantikwall

Het Erfgoedpaspoort Atlantikwall is een informatief opdrachtenboekje bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Het paspoort neemt kinderen mee langs zestien locaties die te maken hebben met de Atlantikwall. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitsers langs de kust van Noorwegen tot aan de Pyreneeën een keten van bunkers en andere verdedigingswerken aangelegd. Dit was de Atlantikwall. Hoewel er veel verdedigingswerken zijn vernietigd of opgeruimd, zijn er toch nog steeds locaties te bezoeken die iets vertellen over de geschiedenis van de Atlantikwall.

Aan de hand van het paspoort kunnen kinderen op stap langs: Bunkermuseum IJmuiden, Atlantikwallmuseum Noordwijk, Museum Engelandvaarders, Vliegveld Valkenburg, Bunkercomplex Rijksdorp, Vleermuisbunker Wassenaar, Atlantikwallmuseum Scheveningen Badhuisweg, Nationaal Monument Oranjehotel, Atlantikwallmuseum Scheveningen Kijkduin, Bunkercomplex Overvoorde, Atlantikwall-Museum Hoek van Holland, Fort 1881, Nederlands Kustverdedigingsmuseum, Biber-bunker Oostvoorne, Vestingwerken Hellevoetsluis en Bunkerroute de Punt.

Op deze locaties leren zij meer over het verleden en het belang van deze plekken. En er valt ook nog wat te winnen! Kinderen die ten minste vijf stempels hebben verzameld krijgen een spannend stripboek over de Atlantikwall opgestuurd (zo lang de voorraad strekt).

Het paspoort is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende zestien locaties, een twintigtal bibliotheken langs de kust, de VVV in Ouddorp en online te bestellen via de webshop van het Erfgoedhuis.

Dit erfgoedpaspoort Atlantikwall kwam tot stand dankzij een financiële bijdrage van de erfgoedlijn Atlantikwall van de provincie Zuid-Holland.

Bestel hier