Locatie

Atlantikwall Museum Hoek van Holland

Adres

Noorderhoofd 1
3151 HG
Hoek van Holland
Zuid-Holland

In een Duitse bunker van het type 611 pal naast de pier in Hoek van Holland, bij de monding van de Nieuwe Waterweg is het Atlantikwall-museum gevestigd. Het museum toont vele verschillende aspecten van de Atlantikwall van de voorgeschiedenis, de bunkerbouw en de (dwang)arbeid tot de propaganda, communicatie en de sociale gevolgen.

Het museum bezit daarnaast een diversiteit aan authentieke uitrustingsstukken, wapens, uniformen en documenten. Specifieke aandacht is er voor de 'Festung Hoek van Holland' waar de bunker deel van uitmaakte. Hoek van Holland werd door de Duitsers beschouwd als belangrijkste Nederlandse kustplaats in de Tweede Wereldoorlog, vanwege de toegang tot de Rotterdamse haven en het achterland.

In de geschutsruimte van de museumbunker staat een origineel stuk Duits geschut opgesteld van het type Pak 40. Onder de geschutsruimte bevindt zich de voormalige hulzenput, die sinds de zomer van 2014 ook voor publiek toegankelijk is. In de ‘bunkerbioscoop’ van het museum worden documentaires over WOII en de Atlantikwall afgespeeld. Buiten staat een Flak 38-luchtafweerkanon opgesteld.