Locatie

Fort 1881

Fort 1881

Adres

Stationsweg 82
3151 HS
Hoek van Holland
Zuid-Holland

Tijdens de oorlog diende het fort als hoofdkwartier, ziekenhuis, broodfabriek en gevangenis. Sporen zijn nog altijd zichtbaar. 

Fort 1881 is tussen 1881 en 1889 gebouwd als onderdeel van de Nederlandse kustverdediging met als doel de Nieuwe Waterweg te kunnen verdedigen. Op 16 mei 1940 valt het fort in Duitse handen. Duitse krijgsgevangen worden vrijgelaten, Nederlandse soldaten worden gevangen genomen en het fort wordt in gebruik genomen als hoofdkwartier. Ook werd het fort een ziekenhuis en een broodfabriek. Er werden wel 5.000 broden per dag gebakken voor de 8.000 Duitse die in de omgeving gestationeerd waren. 

Het fort is ingericht als museum. Toch zijn vandaag de dag zijn nog veel zichtbare ingrepen van de Duitse bezetter te zien. Ook kun je in de gevangeniscellen nog de teksten lezen die de gevangenen daar hebben achtergelaten. Het fort telt 107 kamers, 3 km gangenstelsel, twee bakkerijen, een waterfabriek met een opslag van 220.000 liter drinkwater. Het water van het Fort is naar Brouwerij Noordt in Rotterdam gebracht om er een bijzondere pilsner van te brouwen. 

De Marechaussee kantine is geopend met restaurant en terras. 

Activiteiten op deze locatie

Foto bij Champagne & Wijnproeverij
17 november - 31 december

Champagne & Wijnproeverij

Bekijk activiteit
Foto bij Fort Ministerie
17 november - 31 december

Fort Ministerie

Bekijk activiteit
Foto bij Trouwen in Hoek van Holland
8 december - 31 december

Trouwen in Hoek van Holland

Bekijk activiteit