Locatie

Oranjehotel

Oranjehotel

Adres

Van Alkemadelaan 1258 2597 BP Den Haag

Voel hoe kwetsbaar vrijheid is in deze gevangenis uit de Tweede Wereldoorlog

Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 hielden de Duitsers hier ruim 25.000  mensen gevangen voor verhoor en berechting. Een diverse groep uit alle hoeken van Nederland die de Duitse wetten had overtreden: Veelal verzetsstrijders, maar ook Joden en Jehova's Getuigen en mensen die vanwege een economisch delict werden vastgezet, zoals zwarthandelaren. Al in de oorlog werd het complex ‘Oranjehotel’ genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die er waren opgesloten.

Onder de gevangenen in het Oranjehotel zaten bekende personen, zoals de 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff RoelfzemaRudolph CleveringaTitus BrandsmaGeorge MaduroPim Boellaard, Henri Pieck, Heinz Polzer (Drs. P.) en Corrie ten Boom. Maar ook talloze anderen. Sommigen werden vrijgelaten, anderen gedeporteerd naar andere gevangenissen of kampen of ter dood gebracht op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte.

In het Nationaal Monument Oranjehotel vertellen we hun verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde. We laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.

Activiteiten op deze locatie

Foto bij Bezoek het Nationaal Monument Oranjehotel
7 september - 7 september

Bezoek het Nationaal Monument Oranjehotel
Oranjehotel

Bekijk activiteit
Foto bij Wandelroute Atlantikwall Scheveningen

Wandelroute Atlantikwall Scheveningen
Atlantikwall Museum Scheveningen

Bekijk route
Foto bij Fietsroute Den Haag-Scheveningen Atlantikwall

Fietsroute Den Haag-Scheveningen Atlantikwall
Atlantikwall Museum Scheveningen

Bekijk route
Foto bij Den Haag knooppuntenroute

Den Haag knooppuntenroute
Oranjehotel

Bekijk route