Nieuwsbericht

Bunkercomplex Overvoorde in Editie NL

Prinsjesdag in atoombunker

De staatssecretarissen van dit kabinet keken de troonrede op Prinsjesdag vanuit een nucleaire bunker. Er was dinsdag geen plek voor ze in de Grote Kerk, daarom hebben deze kabinetsleden zichzelf maar gebombardeerd tot ‘designated survivor’.

Dus bedacht staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die gaat over nucleaire veiligheideen boeiend alternatief. Ze heeft haar collega's uitgenodigd bij het Museum Bescherming bevolking/ Bunkercomplex Overvoorde in Rijswijk voor een rondleiding. Samen gingen de bewindslieden daar lunchen en de troonrede kijken.

Bekijk het item van Editie NL: Prinsjesdag in Atoombunker

Commandopost Rijswijk / Bunkercomplex Park Overvoorde

Museum Bescherming bevolking/ Bunkercomplex Overvoorde is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Een uniek complex waar de 2e Wereldoorlog en Koude Oorlog elkaar ontmoeten.

In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bouwwerken gebouwd waaronder ook een afluister en radiopost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het afluisteren van geallieerde radioberichten en het verzorgen van het Duitse berichtenverkeer. Na de oorlog zijn er diverse activiteiten ontplooid door de B.B. en ontstond de commandopost en het opleidingscentrum voor de B.B.