Locatie

Atlantikwall Museum Den Haag – Badhuisweg

Atlantikwall Museum Scheveningen

Adres

Badhuisweg 123 2582 JD Den Haag
2582 JD
Den Haag
Zuid-Holland

Bijna alle bunkers van dit complex zijn nog aanwezig. Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft de commandobunker, een manschappenbunker en een toiletbunker weer toegankelijk gemaakt en authentiek ingericht.

In 1943 bouwde de Duitse bezetter in de Nieuwe Scheveningse Bosjes een commandocentrum bestaande uit een dertien bunkers. De in het complex aanwezige stafafdeling onder leiding van SS-Oberführer Erwin Tzschoppe was belast met het militaire commando over de verdediging van de Stützpunktgruppe Scheveningen. In geval van vijandelijke dreigingen konden zij vanuit commandobunker van het type 608 het commando voeren. De bunker was extra sterk uitgevoerd met muren van drie meter dik gewapend beton. De bunker is grotendeels origineel ingericht en geeft de bezoeker de unieke belevenis van een tastbaar verleden. Ook zijn er originele historische voorwerpen van Duitse, Britse, Canadese en Amerikaanse strijdkrachten tentoongesteld.

In de manschappenbunker van het type 622 (Doppelgruppenunterstand) bevindt zich een ‘tijdcapsule’; één van de twee verblijfsruimtes is ingericht met uitsluitend ongerestaureerde voorwerpen. De bezoeker krijgt zo de indruk dat de bunker sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog onaangeroerd is gebleven. In werkelijkheid zijn de meeste bunkers in Nederland na de oorlog geplunderd en ontdaan van alle waardevolle onderdelen. De andere verblijfsruimte is een expositieruimte voor foto’s, kunst en historische voorwerpen.

Activiteiten op deze locatie

Foto bij Fietsroute langs het Scheur

Fietsroute langs het Scheur

Bekijk route
Foto bij De Atlantikwallroute

De Atlantikwallroute

Bekijk route
Foto bij Fietsroute Den Haag-Scheveningen Atlantikwall

Fietsroute Den Haag-Scheveningen Atlantikwall

Bekijk route