hero

Den Haag- Scheveningen

Stützpunktgruppe Scheveningen

Den Haag was als bestuurscentrum van Nederland van strategisch belang. Er waren bovendien verschillende Duitse militaire hoofdkwartieren gevestigd en er was een kleine zeehaven in Scheveningen. 

De naastgelegen boulevard was kwetsbaar als mogelijke geallieerde landingsplaats. De hele kuststrook werd daarom verboden gebied en voorzien van tankmuren en bunkers die de mondiale badplaats ruïneerden. Het ontbrak de Duitsers aan mankracht om hun verdedigingslinie rond de hele stad aan te leggen. In plaats daarvan werd er een brede zone dwars door Den Haag kaalgeslagen voor het ‘Landfront’. Voor de aanleg van tankgrachten, bunkers en vrij schootsveld werden complete woonwijken gesloopt, terwijl veel huizen nog maar enkele jaren oud waren. Het gevolg was een volksverhuizing die binnen de Atlantikwall zijn weerga niet kent. Vele tienduizenden inwoners kregen maar een paar weken de tijd om te vertrekken naar familie in de omgeving of een aangewezen opvangadres in het oosten van het land.

Uitleg bij de kaart

marker groep

Klik op de roze bolletjes om verder in te zoomen op de Atlantikwall-locaties. Het nummer in het bolletje staat voor het aantal locaties dat je daar kunt vinden.

marker

Door te klikken op een pinpoint krijg je meer informatie, activiteiten en routes te zien van die specifieke locatie.

Verdedigingsgebied

De groene vlakken zijn de verschillende verdedigingsgebieden (indicatie); een verzameling van zelfstandige steunpunten. Deze zijn aanklikbaar voor meer informatie en tonen de locaties en bezoekmogelijkheden die hiertoe behoren.

Natuurgebied

Openbaar natuurgebied waarin zich sporen bevinden van de Atlantikwall, zoals bunkers.

Activiteiten in dit gebied

4 augustus

Atlantikwall Museum Den Haag – Kijkduin

Opening ondergronds bunkercomplex in Kijkduin

1 september

Atlantikwall Museum Den Haag – Kijkduin

Opening ondergronds bunkercomplex in Kijkduin

6 oktober

Atlantikwall Museum Den Haag – Kijkduin

Opening ondergronds bunkercomplex in Kijkduin

5 mei - 27 oktober

Atlantikwall Museum Den Haag – Badhuisweg

Bunkercomplex Widerstandsnest 318 in Den Haag

Hoek van Holland

Fietsroute langs het Scheur

Den Haag- Scheveningen

De Atlantikwallroute

Verhalen in dit gebied