Locatie

Fort Noorddijk

Fort Noorddijk

Adres

Noorddijk 6
3222 LG
Hellevoetsluis
Zuid-Holland

Het fort maakte onderdeel uit van een van de waterlinies in het westen van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Duitse bezetter gebruikt.

Nabij Nieuwenhoorn ligt het prachtige Fort Noorddijk; dit pareltje in het landschap heeft zowel voor de natuur als cultuurhistorisch een grote waarde. Het fort heeft inmiddels enkele restauraties ondergaan, zoals het aanbrengen van een waterdichte coating op het dak van het fort en het vervangen van alle kozijnen. Het fort herbergt in de wintermaanden overwinterende vleermuizen. Nu wordt nagedacht over een herbestemming van het fort en een verdere inrichting van het fortterrein.

Aan de Noorddijk in Hellevoetsluis ligt als verdedigingswerk al ruim een eeuw de Batterij aan de Noorddijk, in de volksmond beter bekend als Fort Noorddijk. Het fort maakte onderdeel uit van een van de waterlinies in het westen van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Duitse bezetter gebruikt, die er onder meer een betonnen muur bij de ingang aanbouwden. Na het verliezen van de militaire functies beheert de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap het fort al ruim 40 jaar.